Termokuplların Yapısı ve Kullanımı

Termokupllar yapısal olarak incelendiği zaman bağlantı kafası, bağlantı klemensi, koruyucu tüp, eleman teli, izolatör, primer, flanş ve rekor gibi malzemeler ön plana çıkar. Rezistansın termometre koruyucu kılıflarının tutturulduğu alüminyum döküm kafaların içerisine inset iki vida ya da yay sıkıştırmalı olarak tutturulur. Yayın sıkıştırmalı olarak yerleştirilmesi kullanım esnasında titreşimden ortaya çıkabilecek olan problemlerin önlenmesini sağlar. Ayrıca genleşme sorunundan dolayı ortaya çıkabilecek olan sorunlar da giderilmiş olur. Isı iletimi de üst seviyelere getirilir.

Termokupllar, yüksek ısıda olan alanlarda ısının ölçülmesi için kullanılır. Endüstriyel alanlarda ihtiyaç duyulan termokupllar günümüzde ocak, fırın ve tost makinesi gibi elektrikli ev cihazlarında da kullanılmaktadır. Düşük maliyetli, geniş sıcaklık aralığına sahip, makul ve kısa tepkime süresi olan termokupllar aynı zamanda tekrarlanabilir doğruluk oranlarına da sahiptir.

termokupl

Termokupl Nasıl Çalışır?

Termokupllar, herhangi bir iletkenin sıcaklık gradyanına maruz kalırsa, ufak bir gerilim elde edilir. Bu durumun meydana gelmesine termoelektrik etki adı verilmektedir. Gerilimi ölçebilmek için ise iletkenin sıcak uç kısmına başka bir iletken daha bağlanması gerekmektedir.

Bağlanan iletkenin de sıcaklık gradyananına maruz kalması etkinin büyüklüğünü belirler. Bu etkinin büyüklüğü aynı zamanda kullanılacak olan metale de bağlıdır. Devrenin tamamlanabilmesi için metallerin kullanılması ve gerilimlerde değişikliklere sebep olabilir.

Termokuplda yer alan iki metal bağlantı noktasında gerilim meydana gelmez. Ancak uzun metaller sıcaklık gradyanına sebep olabilir.

Cevap Yaz